Erwt wel!?!
Door: Gees en Lot
Blijf op de hoogte en volg Lot en Gees
27 Februari 2009 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Hallo lieve mensen,
Jaja, weer hier weer een nieuw verhaaltje van ons! Fijn he?! Want ik weet zeker dat jullie hier al dagen naar uitkijken…Nou dan zullen we maar beginnen waar we bij het vorige verhaaltje geëindigd zijn.
Die allervetste club op de 31ste verdieping van een bankgebouw in Kaapstad viel een beetje tegen. Het uitzicht is vast prachtig overdag, maar wij waren er natuurlijk pas om 23u dus toen zagen we alleen veel donker met wat lichtjes. Verder zag het er wel chique uit maar het was echt gemaakt voor de blanken, alleen de dj en de mannen die de hele tijd onze druppels wijn kwamen opdweilen (door ons drukke dansen) waren donker. We hebben wel erg gelachen ... aangezien Lidia en ik dachten dat een biertje 45 rand kostte hebben we een uur over ons eerste drankje gedaan. Bleek, toen het tijd was voor de 2e ronde, dat we in totaal voor 6 drankjes nog geen 100 rand (= €7,50) hoefden te betalen :D Na een klein dansje op teveel R&B muziek kwamen we tot het besluit dat we dit soort clubs ook in Nederland hebben dus op naar Long Street. Daar gingen we naar de Dubliner, want Irish pubs zijn altijd leuk!
Na een zeer gezellige en vooral dure avond (150 rand per persoon opgemaakt inclusief taxi naar huis (= €12,50)) kwamen we om half 5 thuis en hebben we onze halve zaterdag verslapen :S Helaas was het zaterdag bewolkt en erg winderig (waarom heb ik niets gelezen over de harde wind in Kaapstad??) en konden we niet naar het strand met de meiden. Wel namen we de trein naar Kalkbay gratis... het locket ging om 3u dicht want de mevrouw ging naar huis en zodoende hoefden we geen kaartje te kopen! De route naar Kalkbay was prachtig langs mooie standen en prachtige bergen! Kalkbay was precies zoals mijn ANWB- boekje beloofd: “Deze kleine havenplaats aan de Valsbaaikant van het Kaapse schiereiland is beroemd om de antiek- en tweedehandswinkeltjes waar men uren kan doorbrengen”. Helaas waren wij aan de late kant dus hebben we er niet zo heel veel uren kunnen doorbrengen maar we gaan zeker een keer terug om de andere leuke winkeltjes te bekijken! Omdat de winkels dicht gingen hebben we heerlijk gelunched/ avondgegeten, aan het water! Jammer was dat er een rugby wedstrijd werd uitgezonden en bepaalde mannen daar nogal luidruchtig van worden.
Aangezien we de voorlaatste trein net hadden gemist moesten we wachten op de laatste... de laatste trein in Kaapstad rijdt om 19u omdat in het donker rijden wordt afgeraden. Ik voelde me in de trein heel veilig omdat je langs de zijkant zit, dus je heel het treinstel kan overzien. Maar sommige meiden dachten daar anders over dus vandaar dat we besloten hebben altijd de voorlaatste trein te nemen en niet de laatste... wat zijn we toch verstandig!
Omdat we laat gelunched hadden, gister flink gestapt en niet ook onze halve zondag wilden verslapen hebben we tot slot bij Mayke en Lidia gezellig wat geborreld en gehapt! We hebben toen voor zondag een mooi-weer-plan (strand) en een slecht-weer-plan (marktjes) gemaakt.
Zondag wel op tijd wakker maar helaas was het weer bewolkt... maar dat geeft niets want marktjes vinden wij ook heel leuk! De trein wilde alleen niet echt mee werken want die rijdt op zondag om 12.41 en daarna om 13.54 en wij waren er om 12.45 maar Manon offerde zich op om met de auto naar Muizenberg te gaan. Onze eerste markt was fantastisch, best groot en druk en ze verkochten vanalles (van eten- tot wasmiddel- tot souveniers- tot toiletspullen) maar het was vooral heel goedkoop! We hadden voor de gein afgesproken dat we niets zouden kopen voor meer dan 5 rand (0.40) en dat is gelukt :D Lot en ik hebben mooie oorbellen gekocht voor 5 rand! Daarna hebben we op het strand nog even zitten wegdromen bij de kitesurfers!
En toen op naar de volgende markt in Houtbaai, deze was helaas al aan het afbreken maar we hebben toch nog mooie dingetjes gekocht, al waren ze wel iets duurder dan bij Muizenberg! Omdat onze maag een beetje begon te knorren zijn we naar de haven gereden om daar te eten bij een soort Disneyland. Mega groot restaurant, met obers in matrozenpakjes en vreselijk theatrale muziek op de achtergrond. Maar het moet gezegd: heerlijk gegeten! In de auto kreeg ik, hoe lekker het eten ook was, alleen erge krampen dus ik ben naar huis gegaan terwijl de andere meiden naar een Afrikaanse drumband gingen kijken bij Roots. En het was echt ontzettend leuk dus ik ben blij dat de band elke zaterdag optreedt bij de Pan Africa Market op Long Street! Dan kunnen we èn leuke dingetjes kopen èn Afrikaanse dansles nemen èn Djembee leren spelen :D
Deze week hebben we rustig aangedaan... we zijn naar school geweest want er moet toch aan de opdracht worden gewerkt. We hebben ons onderwerp besloten en ons onderzoeksvoorstel ligt bij PeterB dus we wachten het nog ff af... Lot en ik willen de bestaande Reading Clubs (R.C.) gaan onderzoeken waarbij Lot vooral gaat kijken naar de kindjes en ik naar de leerkrachten. Echter, voordat we dit kunnen doen hebben we natuurlijk achtergrondinformatie nodig en omdat deze bijna niet op papier staat zullen we onze collega’s gaan ondervragen. Zij zijn immers iedere zaterdag bij de R.C.’s betrokken en hebben ze ook opgericht. Met al die opgedane kennis willen we dan in samenwerking met de Sakumlandela Primary School in Khaylithsa (grootste township van Cape Town) een niewe R.C. opzetten zodat de kinderen uit deze township op zaterdag niet op straat hoeven te hangen, maar hun leesvaardigheid kunnen verbeteren. Dit laatste is natuurlijk het toefje op de taart, iets achterlaten voor de kinderen die het hard nodig hebben!
Afgelopen dinsdag zijn we op deze school geweest en de kinderen zitten met 40 tot 50 kinderen in één klas met één juf. Dus de kinderen krijgen niet alle aandacht die ze zouden moeten krijgen. Wel hebben ze sindskort een bibliotheek, wat natuurlijk heel positief is! Ook de leerkrachten zijn ontzettend enthousiast dat ze met PRAESA gaan samenwerken en willen de situatie graag verbeteren. Voor ons is dit natuurlijk heerlijk omdat het hen aan motivatie om een R.C. op te richten niet ontbreekt.
Maandag zijn Lot en ik na school lekker wezen zwemmen aangezien het ontzettend heet was! Omdat we ingeschreven zijn bij de UCT kunnen we gratis van de sportfaciliteiten gebruik maken dus straks gaan we weer wat baantjes trekken ;) ‘s Avond zijn we lekker naar de Mexicaan geweest met de Nederlanders waar we vaker mee zijn gaan eten. En daar hebben we genoten van de verhalen van Friso die de hoogste bungee van de wereld heeft gedaan...hij heeft ons allemaal een beetje lekker gemaakt dus ik ben benieuwd hoeveel er van ons nog zullen volgen!
Dinsdagavond hebben we met de meiden lekker thuis salade gegeten... dat was welkom na al dat uiteten! En hebben we onze tripjes gepland :D volgend weekend gaan we naar Langebaan of Betty’s bay... de hostels in Langebaan zijn nogal prijzig... en de 14de vertrekken we naar Lesotho!! Oftewl Lesutu op zijn Engels ;) We rijden daar op ons gemakje naar toe via Victoria West en Bloemfontein. Dan gaan we in Malealea (http://www.malealealodge.com) een paardentocht doen van 2 dagen waarbij we een traditioneel Basoto dorp gaan bezochten en daar ook blijven slapen. En om daarvan bij te komen blijven we nog een dagje in Malealea en rijden we dan via GraafReinet en Wilderness weer terug naar Kaapstad. We hebben er zin in!! Ondanks dat we hier allemaal zijn om af te studeren willen we toch ook zeker wel het land bekijken en om daarvoor een weekje vrij te nemen vinden wij (en onze begeleiders) helemaal niet erg!
Woensdagavond was heerlijk rustig avondje thuis met lekkere pasta pesto (helaas de rucola vergeten in de koelkast), een boekje erbij en een kletsje met onze huisgenoten! Lot had een hot date dus die heeft op haar kamertje achter haar computer gezeten!
Donderdag hebben we heerlijk thuis gewerkt en dat was erg productief aangezien het daar geld kost om op internet te gaan ;) ’s Avonds hebben we gegeten bij de Chinees... ondanks dat het geen zondag is, toch erg lekker! Daarna hebben we bij ons thuis de presentatie voor zaterdag voorbereid, we gaan met de meiden naar de Reading Club waar we wat over Nederland gaan vertellen. Onder begeleiding van Nederlandse liedjes met bijbehorende dansjes :) en we gaan samen papieren hoedjes vouwen en kaartjes schrijven naar onze Nederlandse vrienden... we hebben er ontzettend veel zin in!
Goh als ik het zo op schrijf besef ik ineens hoe druk we het hier eigenlijk wel niet hebben ... maar het zijn vooral hele leuke dingen en we daar genieten we dan ook intens van :D
Vanavond hebben we onze eerste braai bij ons thuis... dus ik ben benieuwd! En ook het weekend zal wel weer vol zitten met leuke dingen... jullie lezen het de volgende keer!
De foto’s kunnen jullie bekijken op http://mayinsouthafrica.mijnalbums.nl/ want ons lukte het vandaag op de een of andere manier niet de foto's op de site te zetten en we willen jullie wederom ontzettend bedanken voor de leuke reacties op onze site! De dagen na dat we een berichtje hebben geplaatst zijn echt een feestje
Baie soentjies (je zegt soenkies) !
Baie soentjies (je zegt soenkies) !
27 Februari 2009 - 13:14
Nicole:
Yesssss! Ik ben de eerste deze keer!
Vind het zo gaaf om jullie verhalen te lezen! Die reis naar Lesotho klinkt vet!!
Fijn dat jullie nu concrete plannen voor jullie scriptie hebben. Ben benieuwd hoe dat gaat verlopen! Zou super zijn als jullie daar iets moois achter kunnen laten. Ik ben trots!
Tot snel weer!
xx -
27 Februari 2009 - 13:15
Trouwens.. Erwt wel?? -
27 Februari 2009 - 13:47
Trouwens.. Erwt wel?? -
27 Februari 2009 - 14:17
Jaap:
Nou raak ik wat verwart: wie, wat en waar is nou van mijn Lotje (en Gees)?
Dat stadion op de achtergrong, is dat voor de WK? Prachtig die foto's van de zonsondergang. Maar ook van de natuur. Kan niet wachten toddat ik er met Antoinet ben. En natuurlijk goed dat ik vanuit mijn rol lees dat de studie ook aandacht krijgt. Veel plezier hoef ik niet te zeggen want dat hebben jullie zelf al.
Xx -
27 Februari 2009 - 14:56
Suze!:
Yes! ik ben de eerste!(maar papa zegt nu dat ie ook al een reactie heeft geplaatst..nouja..die zie ik dan niet) ennnn, ik heb het verhaal ook nog eens gelzen ook!! wat goed! klinkt weer allemaal heel erg leuk en fijn!
Vandaag is Roel jarig en die is ook vandaag naar berlijn vertrokken om te gaan boksen dus erg gezellig! ik heb em een navigatie gegeven! dus dat vond ie wel heel erg leuk! Lot bedankt voor het kaartje! echt een verassing! heel leuk! dit weekend alleen maar werken en leren dus dat is dan niet echt leuk! maar ja, wel geld! nou tot snel maar weer!!
xx! -
27 Februari 2009 - 15:03
MM&PP:
Weer een schitterend verhaal en prachtige foto's zeker van de zonsondergang dat moet genieten zijn.Ben blij ook eens iets van jullie opdracht te lezen,en dat jullie er iets prachtig achter laten voor de Afrikaanse kids.
Sucees MM&PP -
27 Februari 2009 - 19:18
Babs En Fran:
Heej STEUNZOOL!!!!
Toffe verhalen...We zitten smachtend en groen van jaloezie samen achter de computer hier in koud Bure....verlangend naar die mooie zon in afrika! ( ben jaloers op fran want die gaat gewoon!)
Het klinkt als een erg mooi project die reading clubs, had jullie graag gezien met papieren hoedjes en Nederlandse dansjes, hahahaha!
Wanneer komt komt die jump van jullie?? Nou wij schenken hier nog een rode in!(maar vast niet zo lekker als die zuid-afrikaanse die jullie hebben, weer groennnnn)
Hele dikke kussen van ons! -
27 Februari 2009 - 20:39
Anglique Roben:
Hoi Lotte,
Ik vind het heel leuk om mee te kunnen lezen. Ik wist niet eens dat je weer weg was. Gave dingen doe je. Geniet ervan, want voor je het weet zit je vast in een baantje op bijvoorbeeld onze school en doe je zulke dingen niet meer zo gemakkelijk. Je hebt groot gelijk.... ik hoop dat mijn dochters dit ook ooit gaan doen.
27 Februari 2009 - 22:54
Janz:
Ladys, sounds goooood!! Niets meer aan toe te voegen!! Ik zou zeggen: geniet, zorg goed voor jezelf, pik af en toe een heerlijk zonnetje en strandje mee, en vergeet vooral niet lekker te eten he ;)
xx -
28 Februari 2009 - 09:35
Sop:
Haaaay braai!
Alles goed nog zo te lezen! mooi mooi! ik ga zo even de foto's bekijken! ohh wat hebben jullie het toch goed zeg, heerlijk marktjes nice! Lotje ik stuur komende week jou pakketje wel op en ik zal je komende week ook weer effe fatsoenlijk mailen! ik moet nu naar de keukenboer hahaha! ik hou je op de hoogte! ow ja en ik wacht nog op foto's van carnaval:) dan stuur ik ze door!
dikke kus Sop -
01 Maart 2009 - 09:01
Maret:
Ok, zie dat ik nog een verhaal gemist had. Ha ha, nou ja...die reis lijkt me echt zwaar gaaf! En super leuk dat Niex, San en Fran naar jullie toe komen!!!
Nou, meiden...ik ben jaloers op jullie.
Dikke kus,
Maret -
01 Maart 2009 - 15:49
Sanne K:
Nou, het klinkt alsof het weer helemaal super is daar!! Maar dat kan toch ook haast niet missen?! ;)
De fotopagina kan ik nog niet helemaal thuis brengen, maar dat komt wel!
Geniet er van ladies!
xxx -
01 Maart 2009 - 18:04
Grote Zus:
Lieve Zusje,
Zo te lezen genieten jij en Lot heel erg! Geniet er maar lekker van! Want na al dat harde werken door de week moet je in het weekend heel erg relazen.
Dikke knuffel,
Noortje -
01 Maart 2009 - 18:17
Antoinette:
Hallo Lotte en Gees. Leuke verhalen en mooie foto's. Jullie genieten er wel van dat is zeker.
Groetejs en XXX -
01 Maart 2009 - 19:30
Slitsenbillie:
Hè bah, wat hebben jullie daar een vervelend leven zeg.....stelletje bofkonten!!
Klinkt echt super daar. Spotgoedkoop, lekker lunchen aan het strand(wrijf het er maar in)ff hier en daar kijken.
Werkelijk waar, ik heb vandaag tot 5 keer toe de hondenkak onder mijn schoen moeten uitpeuteren. En ik zal je vertellen dat gaat niet meer zo goed met zo'n dikke tonnenbuik. HIHI
Oh lot, echt superleuk je kaartje. Ik ga er zeker snel één terug sturen. Was echt een verrassing!!! Altijd leuk!
Komen er snel wat nieuwe foto's aan???
Veel plezier, geniet ervan.
Dikke kus en knuffel Anne -
02 Maart 2009 - 20:32
Waltje:
Hallo genieters
wat is het toch leuk.om een beetje op de hoogte te zijn van jullie avontuur, je moet er echt even voor gaan zitten ,om alles goed te lezen,geweldig.
tot de volgende keer
groetjes Henk Waltje -
12 Maart 2009 - 10:07
Renée Hugen:
Hey Lotte en Geeske!
Wat klinkt het allemaal gezellig daar!! Zou best ff langs willen vliegen;) Wat mooi lijkt me dat zeg, die paardentoer!! Ik ben langzaam aan het wennen aan China, alles is zó ánders! Maar wel heel erg leuk om te zien, een echt avontuur! Met de scriptie gaat het goed(hopen dat de uitvoering net zo mooi is als de plannen;), en over 6 weekjes mag ik ook lekker wat van het land gaan zien!!
geniet ervan daar,
liefs van Renée